O chřadnoucí duši

Upravený příběh původně sepsaný do předmětu Literární seminář, který vede kolegyně Rawenclav. Nechť je poučením pro všechny, co vše se může stát, když se nestaráte o ty, kteří vás milují.

*

Bylo krásné podzimní odpoledne a Eleanor se zhluboka nadechla. Snažila se nasát vůni spadaného listí. Kolem ní prosvištěla malá holčička na dětském odrážedle. Mladá žena pouze zavrtěla hlavou, protože ještě donedávna se malá Claudie bála se na ně byť jen posadit.

Dcera se svou matkou si společně užívaly odpoledne v nedalekém lese. Sbíraly kaštany, žaludy a vše potřebné, aby měly dostatek materiálu na výrobu panáčků, až nastanou dlouhé zimní večery.

Když dorazily po veselém odpoledni společně domů, poslední člen rodiny tam ještě nebyl.

Zase sedí U Hurdálků nad půllitrem piva, místo aby byl s rodinou, zavrčela v duchu Eleanor a pustila se do přípravy večeře. Manžel stále nešel, a tak připravila dcerku ke spánku. Jakmile usnula, rozhodla se, že samotu zabije psaním. Zasedla tedy ke stolu, otevřela poznámkový blok a začala.

Dávala v textu průchod svým emocím, aby uvolnila to napětí, které ji tak vnitřně užíralo. Když pak hodně pozdě otec malé Claudie přišel domů, všechen vztek byl vylit do příběhu, který Eleanor pomocí pera pokládala na jednotlivé stránky. A tak už ani nezbyla síla na tradiční hádku.

Ráno se však probudila velmi odhodlaná. Odhodlaná změnit vše. Vyhledala si v časopise Spisovatelův rok večerní školu psaní. Popadla dopisní papír, obálku a ihned se do něj zapsala. Svému muži oznámila, že bude ob večer v lavici, ať si to zařídí, jak chce. Prostě se jen snažila být v něčem dobrá a dělat něco víc, než je výchova dítěte.

Na kurzech psaní se seznámila s laskavým mužem v podobném věku a podobného myšlení. Velmi si rozuměli. Netrvalo dlouho a John ji pozval na kávu. V Eleanor se vše pralo, ale sama sebe nakonec přesvědčila, že jedna káva nic neznamená.

Jenže společných dýchánků a rozebírání svých příběhů nad kávou přibývalo. Jednoho dne přišla mladá žena domů a řekla jasné stačí. Vylíčila, jak se o ni kolega zajímá, ale také jasně řekla, že o něj zájem nemá. Že pouze touží po pozornosti a projevu lásky. A také by ráda, aby ona a jejich dcera byly tím jediným, co ho zajímá, když skončí v práci.

Otec malé Claudie vše přislíbil, takže se Eleanor poněkud uklidnila a zase si chvíli přišla šťastná.

Tedy do doby, než se vše vrátilo do starých kolejí a mladá žena naivně čekala na návrat ke zlepšení.

Situace se ještě párkrát zopakovala, než se stalo, co se mělo stát.

Z Eleanor se stala mladá nadějná spisovatelka, o kterou projevili zájem v nakladatelství Zářivá noc, a tak se domů vracela jen občas. Dceru brávala všude s sebou. Její úspěch jí zvedl sebevědomí, které jí po celý život chybělo. A z občasných káviček s Johnem se staly romantické schůzky. Jednoho dne se vrátila do malého domu poblíž lesa, kde na ni čekal její muž. Jen mu předala dopis a včetně věcí a své dcery navždy odešla. V psaní stálo velmi bolestné rozloučení: Velmi tě miluji a to z celého srdce, ale má duše vedle tebe chřadla. Mou maličkou dušičku našel někdo, kdo jí rozumí a kdo o ni chce pečovat.


Redakční úpravy provedly Eillen McFir Elat a Helenia Kukková.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *