O nešikovné princezně Amphitrině

Bude princezna Amphitrina stále tak nešikovná? Naučí se už konečně sportovat? Dočtete se v tomto příběhu.

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami leželo malé království. Žil v něm starý král Eneus s královnou Dianou, s princeznou Amphitrinou a šaškem Leonem.
Král si každé ráno vyšel do podhradí zaběhat. Šašek Leon se plazil, skákal a válel sudy, jen princezna Amphitrina byla hotové nemehlo.

Královna Diana zatím vařila kozu na smetaně a slepici na paprice, aby princezna byla silná, aby sportovala a dobře se vdala, ale Amphitrina byla stále jako umanutá koza a seděla doma jako slepička na vajíčkách. Král s královnou tuze smutnili a přemýšleli, co s tou jejich holkou bude.

V podhradí žila babka Derfhia se synem Rambasem. Babka Derfhia zamlada jezdila na koni v cirkuse a syn Rambas po ní zdědil cirkusové umění. Umí přeskočit koně na šíř, kozu podél a prase v běhu.
„Matko, někdo klepe!“
„Tak, Rambasi, jdi přece otevřít!“
Ve dveřích se objevili král s královnou. Babce Derfhie pověděli o svém trápení. Babka s Rambasem slíbili, že se princezny Amphitriny ujmou a vše ji naučí, když si princezna Amphitrina vezme Rambase za muže a ještě k tomu Rambas dostane pytel zlaťáků, královskou korunu a celé království. Králi a královně se nelíbilo, že je Rambas takový vydřiduch, ale svolili.

Cestou domů přemýšleli, zda neudělali chybu. Nyní jim připadalo jejich rozhodnutí ukvapené. Byli by udělali všechno, jen aby princezna Amphitrina byla šikovná, protože takovou nemotoru by si nikdo nevzal. Rambas je však svou hamižností připraví o vše. Byli z toho smutní, ale nedali na sobě nic znát.
Ubírali se k domovu a Rambas za nimi metal salta jako pravý cirkusák, v duchu si už představoval, jak se bude mít dobře. Dostane za ženu princeznu Amphitrinu a tolik jmění k tomu!

Konečně dorazili k hradu.
„Kde je princezna?“ ptal se nedočkavě Rambas.
„Je ve své komnatě!“
A všichni se vydali do princezniny komnaty, kde je však čekalo obrovské překvapení. Princezna objímala a líbala vodníka Fuchu.
„Maminko, tatínku, tohle je můj ženich! Fucha mě naučil plavat, skákat šipky, rozumět rybí řeči a vydržet hodinu pod vodou.“
„Hohoho! To je moje princezna, moje království a moje bohatství!“ křičel Rambas.
„Čert tě vem, Rambasi!“ vykřikla princezna. A jak řekla, tak se stalo.
Povětřím proletěl čert, popadl lakotného Rambase a už ho nikdy nikdo neviděl. Královská rodina pak i s vodníkem žila spokojeně. A pokud nezemřeli, sportují dodnes.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *