* Spisovatelské klání 2019 – II. ročník *

Ještě kousek! Ještě chvíli musí vydržet!
Jak jsem mohl být tak slepý, honilo se mu hlavou. Myšlenky běžely jen o málo rychleji než on. Pokud bude jen trochu pomalejší, stane se mu to osudným!
Cítil, co ho pronásledovalo? Nebo to snad bylo jen v jeho hlavě?
Ještě jeden krok! A ještě jeden!
Jak jsem to mohl dopustit, pomyslel si. Únava a bolest svalů mu zalézala až do morku kostí.
A vtom ho to udeřilo. Jako rána do hlavy, pokud nebyla opravdová. Nezáleželo na tom.
Je pozdě, rezignoval, a bylo to to poslední, co si kdy pomyslel.

*

Před mnoha a mnoha lety, přesněji řečeno na jaře roku 2010, vypsala zakladatelka čítárny Pod vrbou klání, které v našem literárním světě nemělo a dosud nemá obdoby. Z tohoto klání vzešlo několik skvostů, které jsou v Sub Salix k přečtení dodnes. Byl to první ročník Spisovatelského klání. Myslím, že je načase vypsat druhý.

Druhý ročník Spisovatelského klání bude mít poněkud jiné zadání a podmínky, než měl ten předchozí, takže pozorně čtěte zadání!

Váš příběh bude začínat textem, který jste si mohli přečíst výše (je zvýrazněn kurzívou). Tak začne první část Vašeho příběhu, který bude mít celkem čtyři části, kapitoly. Kritéria najdete dole.

Na napsání každé kapitoly budete mít 13 dní. Každá část bude mít alespoň 13 palců. Maximální délka zadaná není, ale mějte na paměti, že všechny části příběhu by měly být zhruba stejně dlouhé.

*

Termíny odevzdání jednotlivých kapitol:

Část první: 9. – 21. února
Část druhá: do 6. března
Část třetí: do 19. března
Část čtvrtá: do 1. dubna

Poté bude probíhat vyhodnocení. Jak, to se včas dozvíte.

Už v tuto chvíli vidíte na hradě v síni soutěží čtyři speciální pro Spisovatelské klání – tam odešlete jednotlivé kapitoly. Můžete je poslat všechny už teď nebo každou až těsně před termínem, to je na Vás.

Povídky budou tady v čítárně vycházet postupně vždy po jednotlivých termínech, a to bez korektury, tedy v takovém stavu, v jakém je odešlete, a anonymně – jména autorů zveřejníme po ukončení soutěže. (Pokud ani poté nebudete chtít své jméno zveřejnit, připište to k vypracování.)

Všichni spisovatelé, kteří pošlou kompletní povídku o čtyřech kapitolách, se mohou těšit na lákavé odměny a nehynoucí slávu. Kdo totiž úspěšně projde spisovatelským kláním, stává se opravdovým spisovatelem. No a kromě toho je ve hře nemalý obnos ve zlatě, že…

*

A jak že to má vypadat?

Část první:

Jak bylo zmíněno, začíná tzv. „háčkem“, tedy textem představeným výše (hlavní hrdina se ocitá ve zvláštní a bezvýchodné situaci, čtenář neví, jak se tam dostal – cílem tohoto háčku je vytvořit otázky a navnadit diváka k dalšímu čtení). Text si můžete drobně upravit (pohlaví hlavní postavy, čas atd.), ale měl by mít zhruba stejný význam a vyznění – je zde hlavní postava a je v nesnázích.

Zbylou část kapitoly napíšete Vy – ta se totiž odehraje nějaký čas před háčkem (např. Před dvěma dny/Před třemi týdny/Před pěti hodinami… jak je libo). Představíte v ní hlavní postavu (která byla letmo zmíněná už v háčku) a to na pozadí jejího běžného života. Jak žije? Co dělá? Jak vypadá? Něco v běžném životě však našemu hrdinovi chybí – je potřeba stanovit jeho vnitřní problém (např. Nedokáže se za sebe postavit? Nevěří si? Nefunguje mu milostný život? Nefunguje v rodině? Má nějaký materiální problém – dluhy?) – má zkrátka nějaký nedostatek.

Věnujte prostor také vedlejším postavám – max. 2. Můžete na nich ukázat, jak hlavní postava jedná s ostatními. Vedlejší postavy se nám také mohou hodit později.

Na konci kapitoly se ovšem něco stane, je tu problém. (Může to být vražda, krádež, hrdina je vydírán pro peníze, unesli někoho, na kom hrdinovi záleží…) Můžete a nemusíte zde využít vedlejší postavy. Problém ale nastane a ovlivní hlavní postavu, čímž skončí první kapitola – a navnadí nás k dalšímu čtení…

Část druhá:

Problém zasáhl naši hlavní postavu a ta musí nějak reagovat. V druhé kapitole hrdina zjišťuje, co a jak, co se vlastně stalo, snaží se najít řešení. Dozvíme se, jak velký zvrat tento problém přinesl do normálního života postavy. Využijte také již představené vedlejší postavy a klidně můžete i 1-2 přidat.

Na konci této části hlavní postava vymyslí řešení problému, rozhodne se pro něj a tím stanoví, kudy se bude ubírat další děj (= opět se jedná o další „háček“).

Část třetí:

Hrdina řeší problém, jedná podle svého rozhodnutí a překonává překážky na cestě ke svému cíli. (Např. Rozhodl se vzít kulomet a jít padouchy postřílet? V této části kulomet shání a to nemusí být snadné. Našel stopu, která ho bude navádět dál? Pak hledá a třeba podezřívá jednu z vedlejších postav. A tak dále.)

Naše hlavní postava se ve třetí kapitole proměňuje, máme náznaky, že se s ní něco děje (např. někde se trošku postaví sám za sebe apod.) – zkrátka v předchozí kapitole jí to došlo a začíná se měnit.

Na konci této části bude událost, která nás připravuje na konec a posílá do finále (např. hrdina našel významný důkaz při hledání. Nebo sehnal kulomet a našel padouchy.) Obecně to ale může být i něco, co představuje hrozbu, předzvěst pádu (našel padouchy a ti na něj vyskočili; našel důkaz, ale nevšiml si, že ho někdo sleduje). Opět je to háček, návnada k dalšímu čtení.

Část čtvrtá:

Z předzvěsti z konce 3. části se stává pořádný průšvih a náš hrdina dostává takříkajíc na frak. Nejnižším bodem je návrat k retrospektivě, kterou náš příběh začínal, tedy k textu napsanému kurzívou. Nu a odtud hrdinovi nezbývá, než všechno vyřešit (např. vyzraje na padoucha, chytí vraha apod.).

Ve chvíli, kdy hlavní postava překoná překážku, vrací se opět do normálního života, jaký jsme měli v 1. části. Ale protože prošel tím, čím prošel, už není tou samou osobou, změnil se. Může být spokojenější (např. vyřešil svůj osobní problém), a nebo také na tom bude ještě hůř (např. ztratil iluze o životě), záleží, co se stalo a jak se s tím popral – a to je na Vás.

*

Zadaná struktura je poměrně jasná a vede Vás jednou z možností, jak lze vystavět příběh od začátku do konce. I tak ale je jen na vás, kdo bude hlavní postavou, jakému tématu se budete věnovat, do jakého prostředí či času celou povídku vsadíte, jaká změna se odehraje v hrdinově životě a jak se s tím popere. Žánr je zcela ve Vaší režii, přestože všichni začínáme ve formě detektivní zápletky s retrospektivou. A v neposlední řadě je také na Vás, jak to nakonec dopadne!

Tak hodně zdaru, těším se na Vaše úžasné povídky!

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *