Hedvábné šaty

Hedvábné šaty

Kdysi dávno v jednom předalekém království žila královská rodina. Pan král měl tři dcery. Jmenovaly se Elena, Anna, Sophia. Princezny byly překrásné, ale bohužel neměly bratra, který by po králově smrti nastoupil na trůn, a tak se nejstarší Elena musela provdat za prince. V té době ještě nemohly nastoupit na trůn princezny jako královny, to se změnilo až o několik generací později. A tak král potřeboval najít vhodného ženicha pro svou prvorozenou dceru.

Princezna Elena byla krásná, štíhlá dívka s plavými vlasy a krásnýma modrýma očima. Byla také velice milá a laskavá, ale nelíbilo se jí, že ji tatínek chce provdat prvnímu princi, který se v království objeví. Vždycky snila o svatbě jako z pohádky, že si vezme lásku svého života, že se bude vdávat z lásky, a ne kvůli politice. Anna a Sophia se svou starší sestrou soucítily, protože věděly, že Elena není v jednoduché pozici. Ony se vdát z lásky mohly bez problémů, nestála na nich budoucnost říše. Král se rozhodl rozhlásit, že do jeho království mohou přijet všichni svobodní princové z okolí a budou se ucházet o ruku jeho nejstarší dcery.

Princů se do království sjelo poměrně dost, až byli všichni překvapení. Přijeli princové z blízka i daleka a všichni chtěli být těmi, koho si Elena vybere za svého budoucího ženicha. Král se radoval, kolik princů se uchází o ruku jeho dcery a věřil, že se mezi nimi najde někdo, koho si Elena vybere jako budoucího manžela. Všichni ale věděli, že rozhodnuto nebude během jednoho dne. Na zhruba polovině princů bylo vidět, že tady ani být nechtějí a ta druhá polovina? Ti vypadali, že chtějí jenom královské bohatství a o nic víc jim nejde. Jak si mezi nimi má ale Elena vybrat? Je to velmi složité. Postupně se Elena začala sbližovat s těmi, u kterých uznala za vhodné, že by si s nimi někdy dokázala představit budoucnost. Nakonec z těch všech princů zůstali dva, kteří se přeli o Eleninu přízeň – William a Charles.

Oba dva se velmi snažili, aby to byl on, kdo se stane ženichem a příštím králem. Oba věnovali Eleně veškerý volný čas a pozornost. Vypadalo to, že se nakonec přeci jenom Elena zamiluje a vdá se z lásky. Aby to ale nebylo pro všechny tak snadné, Elena si začala uvědomovat, že začíná chovat náklonnost k oběma princům. Potřebovala se rozhodnout, kterého si vybere. Na pomoc s rozhodováním přichází Eleniny sestry.

Všechny tři se jdou projít do zámeckých zahrad a probírají, kdo z princů jeví o Elenu větší zájem, kdo by se spíše hodil na krále, kdo se o Elenu stará lépe. Pomalu to vypadalo, že si budou sepisovat seznam pro a proti pro oba prince. William bral Elenu na procházky do zahrad, povídal si s ní o všem možném, co je oba zrovna napadlo a dokonce si povídali o možnosti společné budoucnosti a už to vypadalo, že to bude Will, kdo se stane Eleniným mužem. Měl připravený i zásnubní dar – byl to krásný diamantový prsten pro nevěstu. A aby toho nebylo málo, přijel s ním do království i „tým“ švadlen a velké množství látky z bílého hedvábí, aby si nevěsta mohla svatební šaty doladit podle svých představ, aby bylo všechno dokonalé.

Charles byl povahou úplně jiný. Bral Elenu na vyjížďky do lesa, zahrnoval ji materiálními dary (to William taky, ale v přiměřené míře) a při rozhovorech byl víc egoistický a myslel víc na sebe než na ně jako pár. To se Eleně moc nelíbilo, ale líbil se jí pocit adrenalinu během jízd na koni, protože takhle volně se ještě nikdy necítila. Také Charles přijel připravený, kdyby si princezna vybrala jeho. Kromě všech darů, které dal Eleně během jejich seznamování, přivezl i prsten se safírem a krásné bílé hedvábné šaty s vlečkou.

Jak ale nakonec dopadla porada mezi sestrami o to, kdo si Elenu zaslouží víc? Nakonec to byla rychlá debata a všechny se shodly, že tím správným princem pro Elenu je William. Jakmile se Elena rozhodla, šla najít prince, oznámit mu radostnou novinku. Princ byl štěstím bez sebe. Aby to bylo všechno kompletní, museli najít ještě krále, aby dostali královské požehnání. Krále našli v zahradách při procházce s královnou. Samozřejmě král neměl nic proti a páru dal své požehnání.

Netrvalo dlouho a byla vystrojena velká královská svatba. William s Elenou se vzali a dva roky po svatbě se jim narodil první potomek. Narodila se jim dcera Alžběta. Po několika letech se král rozhodl abdikovat a nastala vláda Williama a Eleny. Oba vládli spravedlivě a jejich království je mělo nadevše rádo. A jak to ve správných pohádkách bývá, tak jestli neumřeli, vládnou tam dodnes.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *