Kotel

A znovu nešel kotel…

Dušan si už stýskal. Chodil kolem nového přístroje snad hodiny a kontrolka nedala pokoj. Svým pronikavým světlem ho bodala do očí, rozežírala mu sítnice a celkově ho ničila. Nebyl kutil v pravém slova smyslu, o fungování přístrojů slyšel jen teoreticky a tak uměl leccos rozebrat, ale jen máloco složit. A nyní si vzpomněla jeho žena, že chce nový kotel na plyn.

Tragédie a neštěstí se snoubily v Dušanově životě. Kde ho sehnat, jak ho nainstalovat a z čeho ho zaplatit. Ale přání manželky je svaté, jak ví každý ženáč. Pokud totiž nezaberou úsměvy, nastupuje bojkot rodinného života. A tím se otevírá brána do pekla.

Dušan tedy kotel sehnal a s pomocí specializované firmy jej pověsil na správné místo (určené manželkou samozřejmě).

„Tady zmáčknete tento knoflík a ihned, jakmile přístroj nasaje vzduch, zmáčknete ten druhý. Rozbliká se vám kontrolka, pokud bude chyba, rozbliká se vám jiná. Jasné? Tak nashledanou“, rozloučili se chlapíci v montérkách.

Na Dušana blikalo sedm kontrolek všech barev, kotel syčel, bublal a praskal. Na chvíli si představil, jak to bylo krásné, když běhal o půlnoci přiložit do sklepa a popovídal si se starým kamarádem kotlem na tuhá paliva. Ta vůně dřeva, to popraskávání polen. No nádhera.

Tak rád se vracel za manželkou do ložnice pod vyhřátou peřinu, nasáklý vůní smůly a borových kůr.

Zoufale zamyšlen seděl pod novým kotlem a chlapisky naříkal. Jen tak mimoděk vytáhl krabičku cigaret a milovaný zapalovač. Uprostřed černých chmur se vše náhle samo vyřešilo. Detonace nebyla zas tak ohlušující, jak se píše v novinách a smrt je milosrdná přítelkyně.

Redakční úpravy provedla Janel Weil.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *