Na velikosti nezáleží

A máme tu dalšího bobříka ponaučení. Tentokrát z pera slečny Bibi Anne.

-*-

Žila byla fenka Jasmí. Byla to yorkšírská teriérka, tedy malé plémě už ze své podstaty. Ona sama byla ještě poloviční oproti svým sourozencům. V běžné přírodě by nepřežila ani náhodou, ostatní zvířátka by si z ní udělala sekanou či bifteky.

Jenže Jasmí měla jeden kouzelný dar. Měla obrovské a statečné srdce – myšleno obrazně, samozřejmě. Byla to bojovnice nejen v životě, ale své srdce vkládala do všeho, co dělala.

Nejraději měla svůj míček. Jak se vyrazilo ven, neviděla a neslyšela žádné pejsky ve svém okolí, ale jen fixovala očima, kdy její „dvojnožec“ sáhne do psí tašky, vytáhne míček, lehce na něj zapíská a hodí ho dopředu. Na ten povel vyrazila ven. Běžela, co jí nohy stačily, a když míček získala, popadla ho do své tlamičky a s vítězným úsměvem (ano, i před nesený míček se Jasmí umí smát) ho aportovala dvojnožci.

Jednou se k hozenému míčku seběhlo více pejsků. Nejenom že si na něj chtěli také písknout, ale měli zálusk i na Jasmí. „Je to prcek, snadná kořist“, říkaly jejich oči. Postupně okolo Jasmí stahovali svoje sítě, jenže ona se nedala.

Rozkročila se na všech čtyřech nožkách, ocásek bojovně vztyčený nahoru, oči jí plály jako dva ohně, aby ukázala, že „nic nebude zadarmo“.

A pak obnažila svoje malé zoubky, nahrbila se, zavrčela a bojovně vystrčila hlavu.

Velké psy to velmi zarazilo, co si ten prcek troufá, ale v tom Jasmí udělala rozhodný krok kupředu. Další zavrčení bylo už doprovázené zacvakáním zoubků. Ocásek se naježil … a víc už toho dělat nemusela. Velcí psi stáhli své ocásky a upalovali ke svým pánům.

Jasmí ještě chvíli stála ve výhrůžném postoji, až se jí tenké nožky roztřásly jako sulc, ale potom se uvolnila, protřepala si svou krásnou lesklou srst, vzala do tlamičky míček a s úsměvem běžela ke svému dvojnožci.

Ponaučení první: „Když jste se svým člověkem kamarád, je to dvojnožec, a ne pán.“

Ponaučení druhé: „Nezáleží na tom, zda jste malí či slabí. Když se chováte jako velcí a silní, tak máte větší naději, že uspějete. Chovejte se proto jako ti, kterými chcete být, a nakonec se jimi stanete!“

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *