* Letní slunovrat *

Letní slunovrat. Litha. Nejdelší den a nejkratší noc. Období, kdy je příroda nejvíce plná života, na vrcholu svých sil. Svatojánský rej, kdy se pálí ohně a světy se propojují. Čas vody, která očišťuje a také přináší změny do našich životů. Čas, kdy zároveň s vodou odplouvá to, co už do našeho života nepatří, a zároveň připlouvají nové příležitosti, nové výzvy, nová dobrodružství… I pro naši čítárnu se s letním slunovratem začíná psát nová kapitola jejího příběhu, která zvolna připlula jako další vlnka po hladině jezera. Něco končí, něco začíná, vrba se loučí a zároveň vítá další stránku.

Slunovraty mají kořeny v dávné minulosti, tak jako naše prastará vrba, pod kterou byla zřízena čítárna Sub Salix, jež nás do svých svitků nechá nahlížet už také nějaký čas. Čítárna zažila doby rozkvětu i doby temna, snad jako vše na našem hradě. Nyní nastal čas, aby opět nahodila pomyslnou korunu a svou atmosférou pohltila své čtenáře naplno, aby opět poznali, jak krásně se hoví v její moci za slunného dne.

Každé střídání moci přináší něco nového, tak jako slunovrat přináší delší den a kratší noc, tak také nový a starý šéfredaktor mění běh celého celku. Starý odchází, aby mohlo přijít něco nového v plné síle. A tak se slunovratem přebírá žezlo Sub Salix do svých rukou nová nadšená šéfredaktorka Helenia Kukková. Věříme, že svým umem, citem pro psaná dílka a samozřejmě i svou fantazií pozdvihne čítárnu do míst, kam patří. Ač ještě oficiálně nejmenovaná, už teď dokazuje, že pro tuto pozici je tou pravou. Přejme tedy čítárně Sub Salix i nové šéfredaktorce Helenii, aby spolu kráčely bok po boku a přinášely hradnímu obyvatelstvu krásnou tvorbu, akce podobné dnešnímu Slunovratu, ale i další překvapení…

Období letního slunovratu je podle keltského Kola roku vhodným časem poděkovat za vše, co máme – za plnost a hojnost všeho v našem životě, a obzvláště za lidi, které máme kolem sebe a kteří jsou pro nás důležití. Je to chvíle pro vyjádření vděku za jejich přítomnost, za jejich laskavost, péči a podporu. Za celou čítárnu, všechny čtenáře i samotnou vrbu tak Sub Salix v této chvíli z hloubi duše děkuje Lilien Emity Meissed za čas, energii a kouzlo, které jí po dlouhou dobu věnovala. Díky, že pod jejím vedením byla Čítárna kouzelným útočištěm pro hradní čtenáře a vstřícným prostorem pro ty se spisovatelským nadáním. Díky, že byla Lilien několik let ohněm i vodou, které vrba potřebovala k životu.

A konečně… Litha je úžasným obdobím pro setkávání, ať už náhodné seznámení u svatojánských ohňů nebo posezení jen tak v kruhu dobrých přátel. V každém případě to vždy bývala příležitost k vzájemné podpoře, naslouchání a sdílení příběhů. A právě od toho je tu pro vás čítárna Pod vrbou. Magické místo na břehu jezera plné inspirace, příběhů a lidí – těch na stránkách povídek, i těch z masa a kostí – dalších nadšených čtenářů, které ve stínu pod stromem potkáte.

Jak víte, v uplynulém týdnu probíhala na hradě soutěž s názvem Letní slunovrat Pod vrbou. Redakce Sub Salix pro Vás veškerá dílka pečlivě pročetla a teď nastává ten pravý čas, abyste si vybrané plody spisovatelské práce obyvatel hradu přečetli i Vy, milí čtenáři! Tak tedy… Pohodlně se usaďte pod vrbu a začtěte se do nejnovějších básní, povídek i drabbles k letnímu slunovratu.

Užívejte si sluneční paprsky nejdelších dní a sledujte čítárnu.
Příjemné počtení za redakci Sub Salix přejí
Helenia Kukková a Lilien Emity Meissed


P.S. Všechna díla věnovaná letnímu slunovratu najdete tady.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *