* Úplňkové vyhlášení 08/18 *

Milí čtenáři, drazí spisovatelé,
vážení návštěvníci čítárny Pod vrbou,

je tu další úplněk a s ním kromě tradičních informací o dění v hradní čítárně i dlouho očekávané vyhlášení letního klání Vrba ve víru živlů.

Na úvod mi dovolte poděkovat za ohlasy, které se objevují u mě v sovinci – ať už jde o reakce přímo na živlovou soutěž, nebo obecně k chodu Sub Salix. Je příjemné vědět, že čítárna opravdu má své čtenáře a že Vám není lhostejné, co se tady děje. Díky.

S tím souvisí dvě soutěže, které v tuto chvíli najdete vypsané na hradě: jednou z nich je Červencová čítárna, která končí již zítra, 27.8., a která cílí na zanechávání komentářů u přečtených děl. Druhou soutěží jsou Nápady pro Sub Salix. Při názvu soutěže Vás její zadání zřejmě nepřekvapí… Jde nicméně o prostor, kam můžete směřovat své podněty pro rozvoj a směřování čítárny, napsat, co byste Vy osobně rádi psali a tvořili (a ještě za to dostat srpce). Využijte ho!

*

Vrba ve víru živlů. Letní soutěžní klání, které probíhalo od 1. července až do dnešního dne, do 26. srpna. Ve čtyřech živlových týdnech jsme se věnovali postupně všem čtyřem elementům – ohni, vodě, zemi i vzduchu, poznávali je a s jejich vedením a inspirací jsme tvořili literární díla. Všichni měli možnost napsat ke každému z živlů jedno drabble, jednu báseň a jednu povídku, a pokusit se tak získat prestižní ocenění – titul Mistra či Mistryně živlů.

Mezi jednotlivými živlovými týdny vytvořená dílka vycházela tady v čítárně a Vy všichni jste si je tak mohli přečíst a sledovat, jak si kdo s jednotlivými elementy poradil. Celkově bylo do klání přijato a vydáno úžasných 37 povídek, nádherných 40 básní a neuvěřitelných 56 drabbles. Pokud počítáte se mnou, již víte, že je to celkem 133 literárních pokladů, které zůstanou už navždy uložené tady v čítárně. Soutěže se zúčastnilo a aspoň jedním dílkem přispělo 35 autorů, z nichž 9 poslalo alespoň 1 dílo ke každému z živlů.

*

Zmíněná čísla jsou spíše pro ilustraci, protože každé jedno dílko a každý zúčastněný spisovatel je sám o sobě vynikajícím výsledkem. Čítárna děkuje za tak obrovské nasazení, které jste do psaní vložili. Jako poděkování a pozornost obdrží každý zúčastněný malou drobnost, aby na živlové klání nezapomněl a mohl dál tvořit.

Korunou tohoto úspěchu jsou pak čtyři slečny, kterým se podařilo nevídané: prošly ohněm, pluly vodou, zahrabaly se pod zem a létaly ve vzduchu tak dobře a v takovém rozsahu, že vytvořily všech 12 živlových dílek. Za to jim právem náleží nejen naše uznání, ale také onen magický titul…

Jako odměnu každá z těchto slečen obdrží 1 galeon a rovněž drobnost, která jí bude nápomocna v další literární i jiné tvorbě. A v neposlední řadě malé překvapení: Mistryně živlů prokázaly, že jsou hodny ocenění nejvyššího, a bude jim tak na celé 4 týdny propůjčen Zlatý vrbový proutek. Dámy, užijte si ho a noste ho se ctí!

Věřím, že jste si všichni celou soutěž užili, naplno se ponořili do tvoření, nechali se obejmout živly a v neposlední řadě si přečetli spoustu inspirativních literárních skvostů. Příspěvky k jednotlivým živlům najdete společně zde: oheň – voda – země – vzduch. Všechna živlová dílka pak na Vás čekají v pravém menu v rubrice s názvem klání, která bude přesunuta do rubriky Z časů dávno minulých.

*

Nezbývá, než se s živly zase na nějaký čas rozloučit a s posledními letními dny si dát chvilku oddechu. Na podzim totiž čítárna chystá velkolepý projekt, který bude vyžadovat Vaši fantazii a nadšení. Těšte se, my se těšíme. 🙂

Milé čtenářky, milí čtenáři,
za všech okolností dobré čtivo přeje
Helenia Kukková

PS: Odměny očekávejte v průběhu následujících hodin až dní…


Letní živlové klání pro Vás připravily:

Korektura, vizuální úprava a vydávání článků: Nerys Heliabel Ghostfieldová a Helenia Kukková.
Logo soutěže: Hekatea Centaurix. Grafika: Nerys Heliabel Ghostfieldová.
Šéfredaktorka: Helenia Kukková.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *