Ze života hůlky

Osudy mnohých lidí a věcí jsou si velmi podobné. Jaký život má vlastně hůlka a jak ho prožívá? Je to snad bezproblémové partnerství navěky? Každý vztah potřebuje čas, aby se mohl vyvíjet a vylepšovat, či zaniknout. A stejné je to ve vztahu kouzelníka s hůlkou.

Na samotném počátku byl jen chlad a temnota. Neexistoval život, magie ani světlo. Potom přišel ON a já konečně začínám cítit. Cítím žár! Srší jiskry! Začínám žít! Pociťuji štěstí a naději, které naplňují celou mou existenci. Vnímám jen svou sílu, kterou můžu měnit svět. A chci jej měnit! Jsem tvrdá a nepoddajná. Mám své požadavky a cíle, za které hodlám bojovat. Budu ještě silnější, až najdu toho pravého partnera, který bude mé cíle sdílet a pomůže mi s jejich plněním, a já udělám všechno pro to, aby i on byl spokojený. Vím, budu možná čekat dlouho, ale stojí mi to za to. Zatím říkám jen: ,,Dobrou noc, malý nudný světe.“

Jsem již příliš dlouho ve společnosti hlupaček, které postupně mizí a opět se objevují. Jsou zklamané a své partnery stále střídají. Nenávidím jejich naivní názory a nízké cíle. Jednou se proti nim se svým partnerem postavím a ukážu jim, co jsem zač. Teď se však nudím a začínám si zoufat. Chci také objevovat svět a vládnout mu. Zatím ten pravý však nepřišel a já přestávám věřit, že se ještě objeví. I já jsem jich zkusila mnoho, ale žádný mě nedokázal dostatečně uspokojit. Většina z nich nemá žádné cíle a neví, co chce. Nemají žádné sny a postrádají fantazii. Ach, snad nebudu čekat navěky.

Je tady! Můj vysněný partner se objevil. Sálá z něj energie, kterou jsem nikdy nepocítila. Má obrovský potenciál. Je silný, chytrý a nesmírně bystrý. Celá má existence mi říká – to je on! Bude můj a já budu jeho. Konečně s ním budu moct začít měnit svět. Stačilo jen to krátké setkání a to, co jsem zjistila, mi stačilo. Vím o něm všechno, co potřebuji. Bere si mě a společně se vydáváme na tu nejúžasnější cestu. Konečně opouštím hlupačky kolem sebe. Stává se z nás dokonalý pár, kterému budou všichni závidět.

Cítím obrovské zklamání. Všechno, co jsem si o něm myslela, byla hloupost. Z mého osudového partnera se vyklubal lenoch a povaleč. Kazí ho především jeho hloupí kamarádi, kteří mu brání v sebezdokonalování. Jsem na něj neskutečně naštvaná a při každé příležitosti se mu ráda pomstím. Občas to odnese jen zapálený hábit, ale jednou se mi povedla i ošklivá vyrážka. Je to k uzoufání, nezvládá ani jednoduché úkoly a jeho sny jsou pryč. Nedokáže se soustředit a vůbec o mě nedbá. Každý den se mění jeho priority a já vím, že mé rozhodnutí spojit se s ním byla hloupost. Rozhodla jsem se špatně. Snad to již brzy skončí. Už s ním nechci být.

Je to zvláštní, ale stále jsme spolu. Je to s ním nesmírně těžké. Spíše společně tak nějak přežíváme. Snažím se mu ukazovat správnou cestu, ale on si mě příliš nevšímá a nezajímají ho mé touhy a potřeby. Jsem hlupačka. Už vím, že naše partnerství asi jen tak neskončí, ale já se rozhodně nehodlám vzdát svých snů. Udělám všechno pro to, abych mohla začít měnit svět podle své vůle. Nejsem jeho služka, abych dělala, co si zamane. Donutím ho, aby mě poslouchal. Já jsem skvělá a on musí být vděčný za to, že mě má. Jen společnými silami zvládneme všechno. Máme toho mnoho společného a zvykli jsme si na sebe. Občas mu i rozumím a on mě občas také potěší. Takových chvil si vážím a věřím, že jich bude přibývat.

Časem asi přišlo poznání. Každý jsme jiný, ale oba jsme skvělí. On je schopný kouzelník, který dokáže vymyslet spoustu zajímavých věcí. Už si neplním výhradně své sny, ale snažím se být nápomocná při plnění těch jeho. Často se naše touhy prolnou a v takovou chvíli dokážeme dělat divy. Jsem šťastná, že ho mám. Chápe, co potřebuji, a já mu občas ráda vyjdu vstříc. Nemám to s ním zrovna snadné, ale on to se mnou má také vážně těžké. Znám každý jeho nedostatek a zlozvyk, ale uvědomuji si i své vlastní chyby, kterými ho limituji a možná i rozčiluji. Cítím, že některé sny společně zrealizovat nedokážeme, ale máme mnoho jiných. Věřím, že nastane doba, kdy se opět stane mým hrdinou.

Společně trávíme všechen čas a on se beze mě nikam nehne ani na krok. Myslím, že rozumím jeho potřebám, a on ví, co vyžaduji já. Jsme skutečně dokonalý pár, který se v mnohém skvěle doplňuje. Své chyby a nedostatky dokážeme velkoryse přehlédnout a využít svých silných stránek. Společná kouzla mají šmrnc a nepostrádají eleganci. Máme reálné požadavky a dospělé cíle, které dokážeme úspěšně plnit. Oba bojujeme za sny toho druhého, a tím i za své vlastní. Měníme svůj malý svět, který je pro nás vším. Toužím po jediném – aby byl šťastný a spokojený. A vím, že on si uvědomuje mou hodnotu. Společný život je skvělý a jeden bez druhého bychom neměli v tom světě co dělat.

Je konec! Můj životní partner navždy odešel a já přicházím o důvod své existence. Byl to můj hrdina! Byl to můj snílek. Byl to ten nejzábavnější společník. Těch společných kouzel a ta magická síla, kterou jsme do světa společně vyslali, je ohromující. Strávili jsme spolu mnoho krásných let a znali jsme jeden druhého. Nevím, jestli někdy najdu někoho, kdo by se mu byť jen trochu vyrovnal.

Čekám na svou další příležitost. Vím, co se ode mě očekává. Chci plnit sny jiným a dělat je šťastnými a spokojenými. Znám své hranice a hodlám je posouvat dál. Stále myslím na svého partnera, ale nemá smysl zůstat zahleděn v minulosti. Musím volit znova a stát se opět tou skvělou hůlkou pro skvělého kouzelníka.


Nominace v kategorii Umělecký počin roku 2017 v rámci Udílení novinářských cen.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *