Čtyři rasy vhodné k vyhynutí – 5. kapitola

Poslední kapitola povídky je právě zde!


Vyšší moc se podívala na své společníky. Guláš zamrkal všemi mastnými oky a Kocour naježil hřbet. Vyšší moc kývla na souhlas. Začala zpívat. Skála se roztřásla. Vchod, kterým přišli, zmizel. Zavalilo ho kamení.

Víla celý výjev pozorovala zcela nezúčastněně. Dnes toho zažila více, než všechny její sestry za celý svůj život a patřičně ji to poznamenalo. Přišla i o ten zbyteček zdravého rozumu, který kdy měla.

„Tak vílo,“ promluvila Vyšší moc. „Já, Kocour i Guláš odejdeme. Na Guláše čeká jeho žena Bramboračka, Kocour bude zase prohánět všechny kočky a já se potřebuju vyspat. Tvým úkolem bude najít cestu z této hory, je ti to jasný?“

Víla si strčila palec do pusy, avšak nepromluvila.¨

„Ňáú?“

„Glum…“

„Ňáu!“

„Glum!“

„Kušujte“ Vykřikla Vyšš moc. „Ať je normální, nebo není, jednou byla vybrána a musí úkol splnit, nebo selhat. Jasné?“

„Glum.“

„Fajn. A ty vílo, pokud nenajdeš cestu, tak zde zemřeš žízní. Pospěš si.“

Guláš vtekl do nejbližší pukliny. Protekl celou skálou. Nakonec se šťastně a bez nehody ocitl v hrnci se svou ženou.

Kocour vyrazil hloub do skály tak rychle, že všem zmizel z dohledu. Díky svému vyvinutému čichu se dostal bez nehody na světlo boží. Slezl z hory a zamířil si to do nejbližší vesnice, kde okouzlil všechny místní kočky, které ho jako krále usadili v seníku, nosily mu nalovené myši a lízaly mu tlapky a ocásek.

Vyšší moc luskla prsty. Ocitla se ve svém pelechu. Vyčerpaně se svezla na zem. Ihned usnula minimálně tisíciletým spánkem.

Víla byla tak odtržena od reality, že ani nevnímala, kam jde. Uklouzla. Zřítila se do propasti. Po dopadu na zem byla ihned mrtvá. V tuto chvíli vymřely všechny čtyři rasy. Svět se ocitl bez „inteligentního“ života, nicméně evoluce pokračuje dále. Kdo nahradí trpaslíky, víly, hobity, elfy…? To neví ani Vyšší moc.

Síní se neslo rozpačité ticho. Nikdo nezatleskal. Zablešenýmu kožichu, tedy profesoru Werewolfovi, už před první přestávkou zdrhli všichni vnější paraziti, jelikož nemohli snést pohled na tu hrůzu.

„Fůůůj!!“ Ozvalo se z klubka nebelvírských nováčků. Toto jediné slovo zapůsobilo na ostatní jako roznětka. Všichni začali pískat, dupat a házet po hercích ovoce a zbytky od večeře.

Držitel Merlinova řádu I. třídy a řádu Velké bradavice schytal pár pořádných ran nedovařenými bramborami do svého slavného pozadí. Skokem, za který by se nemusel stydět ani mudlovský olympionik, se dostal do bezpečí.

Letitii te Tibě povážlivě ztěžkly kalhoty a svezly se jí ke kolenům. Nakonec sebrala zbytky své cti a odhopkala do zákulisí.

Eillen McFir Elat odešla po svých. Hezky zpříma. Musím však podotknout, že za sebou nechávala mokrou stopu.

Jiříček Honorů se rozeřval. Matka Silvia, se ho pokusila uklidnit a dostat pryč z pódia. Za svou snahu však byla pokousána a téměř přišla o všechny prsty na pravé ruce. Naštěstí zakročil profesor Ladard Papulka. Jako pravý potomek Nebelvíra hrdinně nastavil svá záda vajíčkům a shnilým rajčatům. Jiříčka popadl, nasadil mu náhubek a předal přešťastné matce. Ještě že má pan Papulka děti rád….

Angela Grey-Slytherin se proměnila v hada a doufala, že zmijozelští žáci budou k ní trošku ohleduplnější. Zmýlila se. Když se kolem nich plazila, sesypali se na ní jak vosy. Dostala několik pořádných ran přes svá nebohá záda. Celý následující týden chodila v předklonu.

Nejchytřeji tento problém vyřešila Anseiola Renine Rawenclav. Maskovala se jako nespokojený divák a na své druhy ve zbrani zvesela útočila rozličným jídlem. Toto chování ji nezachránilo před vlastním manželem. Ten pouze konstatoval, že takovou ostudu ještě nezažil a vykázal ji do chlívku. Milá profesorka se poté celý měsíc musela hádat s prasetem, kdo z nich bude spát u zdi.

Všichni protagonisté se nakonec dostali do bezpečí. Nespokojení žáci a profesoři se museli rozejít. Při svém odchodu nezapomněli demonstrativně roztrhat tento leták:

Divadlo „U Smrtižrouta“

Vás zve na představení s názvem:

ČTYŘI RASY VHODNÉ K VYHYNUTÍ

Místo: Velká síň, Hogwarts

Datum: 1.6. 2010

Čas: 20:00

Vstupné: 31 srpců

Obsazení:

Vyšší moc: Eillen McFir Elat

Kocour: Jiříček Honor

Guláš: Nimrandir Elénére

Člověk: Angela Grey-Slytherin

Elfka: Anseiola Renine Rawenclav

Hobitka: Silvia Honorová

Víla: Letitia te Tiba

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *