Píle

Z pera Viljy Carrie Dechant.

-*-

Mravenčí královna byla po svém prvním a posledním letu vyčerpaná. znaveně se vplazila do skuliny v pařezu a z posledních sil se dala do snášení vajíček. Bylo těžké vypiplat z larvy mravence, ale když to dokázala, už šlo vše snáz. Mravenec pečoval o vajíčka a larvy a s každým novým mravencem se toho dalo dělat víc. Brzy na královniny pokyny začali s budováním města. Komůrky, chodbičky, jesle pro larvy, sklady potravin, obranné stěny. Líhli se dělníci, vojáci a další specializovaní mravenci. Brzy bylo město dost silné, aby ustálo nájezdy nepřátel.
Práce zde ale nikdy nekončí. Město potřebuje opravy kvůli dešti, větru, útokům i času. Lovci neustále shánějí jídlo, kterého není nikdy dost, a královna nepřestává snášet vajíčka, protože je třeba nahrazovat mrtvé.
Jednou se do mraveniště pustilo divoké prase, aby si pochutnalo na larvách. Vojáci dělali, co mohli, ale trvalo dlouho, než prase pokousali natolik, aby se vydalo jinam. Hodně mraveniště rozrylo. Nikdo na nic nečekal a hned se dali do práce na opravách. Chtělo to hodně materiálu a úsilí, ale jestli mravenci něco mají, je to neuvěřitelná píle. Nejeden zemřel vyčerpáním, ale nakonec se město podařilo opravit dřív, než přišel liják, který by je utopil všechny. Mravenci nikdy nepoleví.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *