Štědrost

Z pera Nebelbracha Mechachy.

-*-

Bylo mu dvacet pět let. Dokázal, co málokdo jiný ze čtvrti, v níž vyrostl. Jeho vrstevníci obvykle končili jako členové pouličních gangů. Kdo nedostal ránu nožem, ten ji zasadil. Také on jich několik štědře rozdal. Tu poslední knězi, jenž ho napomenul, když rozbíjel výlohy obchodů. Nikdy nezapomene na jeho oči. Nebyl v nich strach, jen smutek. „Odpouštím ti,“ uslyšel a pak mu umírající podal nějaký lístek.

Před třemi lety se oženil. Před rokem se mu narodil syn. Byl na něj hrdý. Jemu i ženě dával štědře nejen vše, co vydělal, ale i svou lásku. Stal se vzorným otcem a manželem.

Za to ho však publikum neobdivovalo. Na lístku, který mu kněz dal, byla adresa boxerského klubu, zřízeného charitativní organizací. Financován byl ze štědrých darů mecenášů. Šel tam. Začal trénovat. Stal se slavným profesionálním boxerem. Lidé řvali nadšením, když štědře rozdával rány.

Byly právě Vánoce. Nakoupil pro svou rodinu hromadu dárků. Slyšel, že v daleké zemi za mořem dává dárky Pan Ježíš na Štědrý den. Chtěl být svým bližním takovým Ježíšem, chtěl být štědrý. Snad tím odčiní své viny.

Vypsal šek, zalepil ho do obálky, vyběhl ven a vhodil ji do poštovní schránky. Boxerský klub dostane další z jeho štědrých příspěvků.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *