* Ctnostně neřestný hostinec *

Šel dál, kam ho nohy nesly. Nesledoval, kam jde, protože neměl žádný cíl. Žil jen pro daný moment a užíval si neznámého světa, který se před ním otvíral. Rozhlížel se kolem sebe, když tu se zarazil.

Měl pocit, jako by to místo už navštívil. Ano, ta vrba u jezera vypadala přesně jako ta, u které před tolika měsíci strávil noc. Tu prazvláštní noc na konci předchozího roku, kdy se mu zdálo o vílách, které mu vyprávěly příběhy. Ale nemohlo to být to samé místo. Ten hrad stojící na nedalekém kopci by si totiž pamatoval!

Poutník netušil, že za poslední půlrok se v něm cosi probudilo a on sám se změnil. Magie, která mu byla dříve skryta, začala proudit spolu s krví jeho žilami, a proto dokázal prohlédnout ochrannými kouzly.

S hlavou plnou pochyb vyrazil poutník na další cestu. Obezřetně obešel jezero, aby se nedostal do blízkosti hradu. Později narazil na cestu, která jej dovedla k hostinci stojícímu uprostřed ničeho. Kdyby nebyl poutník tak unavený, možná by zaváhal a pokračoval by dál. Ale ve chvíli, kdy na jeho nos zaútočila vůně pečeného masa, byl ztracen. Vstoupil do hostince, tichým kývnutím pozdravil hostinského a ten před něj během chvilky postavil korbel s napěněným pivem.

„Tak co mi povíš za příběh? Nebo hodláš sáhnout do svého váčku?“ zeptal se hostinský s úsměvem a poutník se vzmohl jen na překvapené zamrkání. „Aha, tak ty jsi tu nový. Dobrá, tohle pivo máš na účet podniku. Až se rozkoukáš, tak mi řekni a domluvíme se. A dávej pozor, támhleten bard za chvíli začne.“

Poutník se podíval směrem, kterým hostinský kývl bradou.

„Tady se dá zaplatit vyprávěním příběhů?“ zeptal se poutník poté, co bard ukončil své krátké vyprávění.

„To víš, že dá,“ zasmál se hostinský. „Jen musíš dokázat vyprávět příběhy o všech ctnostech a neřestech světa.“

„Čtyřiadvacet příběhů není zrovna málo,“ podotkl poutník a dopil pivo.

„No, to není. Ale neboj, stačí mi málo slov. Taková stovka postačí.“

„Jako bych tam slyšel to skryté ale,“ pousmál se poutník a vyndal na stůl pár mincí, aby zaplatil za další pivo a trochu pečeného masa.

„Je vidět, že se vyznáš. Jo, sem tam jim to vyprávění udělám těžší. To když jim řeknu, že by třeba mělo být to jejich vyprávění odněkud z hor,“ pokrčil rameny hostinský. „Oni chtějí jíst a pít zdarma, tak proč by to měli mít tak snadné.“

„Máš to dobře vymyšlené,“ zasmál se poutník. „Možná se taky přidám.“

„Vypadáš, že máš v rukávu dost zajímavých příběhů. Tak uvidíme,“ usmál se hostinský a vyrazil natočit a roznést další rundu piv.

-*-

Vítejte v hostinci, který nemá obdoby.

Místní hostinský je dobrák od kosti a nabídne útočiště každému, kdo o něj požádá.

Přidejte se i vy k bardům a pokuste se hostinského pobavit. Však jste sami zaslechli, že to není zas tak těžké. Říct krátký příběh o ctnostech a neřestech? To určitě nebude problém. Zvlášť když si můžete vybrat, které odvyprávíte jako první a které si necháte na později.

V průběhu školního roku Zima 2022 bude v hradních zdech vypisována soutěž Ctnostně neřestný hostinec, ve které budete moci postupně odvyprávět 24 krátkých příběhů. Seznam ctností a neřestí máte vypsaný níže. Takže se můžete připravit dopředu.

ALE POZOR!

Hostinský si nedělal legraci. Sem tam vám dá nějakou tu podmínku. Dopředu neřekne jakého kola se bude týkat, a co přesně budete muset splnit, ale věřte, že si prověří vaše vypravěčské schopnosti! Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale též speciální předmět!

A tak využijte druhou půlku prázdnin k načerpání sil a inspirace a v září na viděnou v Ctnostně neřestném hostinci.

-*-

Nyní již zbývá jen představit seznam ctností a neřestí a zároveň poděkovat slečně Gitě Hrdličkové za nápad na tuto soutěž a panu Ludovicu Astierovi za náhledový obrázek.

 

CTNOSTI NEŘESTI
spravedlnost hněv
statečnost lstivost
víra zoufalství
trpělivost lakomství
upřímnost lenost
moudrost závist
píle lehkomyslnost
láska smilstvo
naděje pýcha
cudnost obžerství
střídmost pomluva
štědrost podvod

Za čítárnu Sub Salix
Eillen McFir Elat

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *