Kouzelníci od vrbového jezera

Jistě jste zpozorovali, že se kolem čítárny začala pohybovat bobří rodinka. Však už jste si mohli v soutěžích rodinku prohlédnout a vybarvit jejich černobílé zobrazení. Možná jste i hádali, copak tu ti bobříci asi chtějí a proč jim Vrba poskytla útočiště. My Vám to nyní rádi prozradíme!

Možná jste při procházení mudlovským světem zaslechli vyprávění o Hoších od Bobří řeky. Pokud jste měli dostatek času a zaposlouchali se, věřím, že jste museli být, tak jako my, očarováni. Vždyť oni Hoši od Bobří řeky byli tak soudržná skupina, která pod vedoucím Rikitanem dokázala vše, co si usmyslela.

Nepřipomíná vám to něco? Ano! Jako by šlo o kolej studentů z Bradavic pod vedením kolejního ředitele. Kdo ví, třeba náš hrad míval i pátou kolej, jejímž kolejním zvířetem byl bobr. No, spíše ne… Ale proč si jednu takovou kolej na chvíli nezřídit? Bobří rodina přijela na naše pozvání a chce s Vámi strávit co nejvíce času.

Vstoupit do „bobří koleje“ může každý z vás! Stačí být odvážný, sbalit si svoji KáPéZetku (Kalamář, Pero, Zápisník) a dát se do lovu třinácti bobříků.

Nebojte, nebudeme bobří rodinku trápit. Půjde o bobříky spisovatelské. Co jeden bobřík, to jeden žánr či styl psaní, který budete muset sepsat. Témata bobříků si můžete již nastudovat. Každý z bobrů se rozhodl, že si vezme jednu z kategorií pod tlapu a rozhodne, zda jste byli úspěšným lovcem.

EDIT! Upozorňujeme, že příběhy by měly být originální – fanfikce nebudou od 12.9.2020 uznávány a bobřík tak nebude uloven.

Nezbývá, než Vám představit všechny bobříky

1 – Bobřík smíchu
První bobřík je děsný smíšek a pořád se něčemu směje. Od Vás tedy chce sepsání humorného příběhu. Příběh může být komický, ale neurazí jej ani kdyby byl tragikomedií.

2 – Bobřík strachu
Druhý bobřík rád každého straší. A ještě raději by byl vystrašen. Sepíšete děsu plný příběh, po kterém se bude bobřík bát usnout?

3 – Bobřík spánku
To třetí bobřík má zase problémy se spánkem. Ne a ne usnout. Zkusil už snad všechno. Jen jediné ještě nevyzkoušel a to nechat si přečíst pohádku. Dokážete sepsat pohádku, po které náš bobřík usne pevným spánkem?

4 – Bobřík tajemných dálek
Čtvrtý bobřík miluje dálné země. Jeho nejoblíbenější je Japonsko. Navíc si zamiloval jejich styl básnění a byl by tak rád, kdybyste mu sepsali 12 haiku – pro každý měsíc v roce jedno – bude vás zbožňovat.

5 – Bobřík sta chvil
U pátého bobříka není třeba zbytečného rozepisování. Vaším úkolem je sepsat drabble či doubble drabble. A aby to nebylo tak snadné, stanovíme si jednu podmínku. Vaše dílo se musí odehrávat v zimě.

6 – Bobřík cizích světů
Šestý bobřík je milovníkem příběhů plných magie a kouzel. Příběh, kterým ulovíte tohoto bobříka, bude spadat do kategorie fantasy a měl by se tak odehrávat v neznámém fantaskním světě.

7 – Bobřík budoucích dnů
Sedmý bobřík je milovníkem věcí budoucích. Pro ulovení bobříka budoucích dnů budete muset sepsat sci-fi příběh. Bude se odehrávat na naší planetě v budoucnosti nebo v hlubokém vesmíru? To je jen a jen na Vás!

8 – Bobřík velkých citů
Osmý bobřík je duší romantik a po Vás chce, abyste mu sepsali romantický příběh, který však nemusí mít šťastný konec (to prý nechá jen a jen na Vašem uvážení). Hlavní je, aby chytil za srdce a dojal nás.

9 – Bobřík veršů
Devátý bobřík nemluví jinak, než ve verších a ulovíte jej jedině tak, že sepíšete báseň o minimálně 12 verších a to v obkročném rýmu. Obkročný rým je takový, ve kterém se rýmuje 1. verš se 4. veršem a 2. verš se 3. veršem. Vzorec pro tento rým je abba.

10 – Bobřík toulavých bot
Desátý bobřík je neposeda a pořád by někde vandroval. Bobříka toulavých bot ulovíte, když sepíšete příběh týkající se výletu. Můžete popsat svůj (dramatický) zážitek z výletu, nebo krátký zápisek cestovatele o jeho cestě divokou přírodou (či ještě divočejším velkoměstem). Fantazii se meze nekladou.

11 – Bobřík městských legend
Jedenáctý bobřík je schraňovatelem městských legend. A že už jich ve své sbírce má! Tu o černé sanitce možná také znáte. Zkuste ale vymyslet nějakou vlastní děsivou legendu, kterou by si mohl bobřík přidat do své sbírky.

12 – Bobřík ponaučení
Dvanáctý bobřík je znám tím, že rád dává ponaučení do života. K jeho ulovení stačí sepsat krátkou bajku s ponaučením.

13 – Bobřík volnosti
Třináctý bobřík je svým způsobem lenoch, a tak jej ulovit nebude nic složitého. Má rád volnost, nechce být ničím vázaný, a proto i Vám dává tvořící svobodu. Napsat si můžete cokoliv Vás jen napadne.

Je jen na Vás, kterého bobříka si ulovíte jako prvního a kterého si necháte naposledy. S lovem můžete začít již teď, sepisovat si příběhy do šuplíku a vyčkávat na vyhlášení soutěží na hradě. Pro ty z Vás, kterým se podaří ulovit všech třináct bobříků, bude připraveno překvapení, které byste si neměli nechat ujít!

Kouzelníci od vrbového jezera, nezbývá než Vám popřát – Lovu zdar!

Za čítárnu SubSalix
Eillen McFir Elat

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *