Dvacáté první okénko: Viděli jste ho?

A koho, ptáte se? Odpověď se skrývá v dnešním adventním okénku spolu s dalším vánočním zamyšlením, které nám tentokrát přináší Any Dawson

 

*

Viděli jste zlaté prasátko kouzlo Vánoc?

Co je to vánoční kouzlo? Je to zlatavý záblesk objevující se v očích lidí při něčem velmi vánočním. Je to vůně, která vás na chvíli omámí a pak zmizí tak rychle, jak přišla. Každý cítí něco jiného. Co je pro vás ta pravá vůně Vánoc? Vůně jehličí, smažený kapr, spálené cukroví, nebo perníčkové koření? Je to zvuk, který je pro vás ten nejvánočnější. Zpívání koled nebo zvuk rolniček?

Většina dospělých už je vůči kouzlu Vánoc imunní. Během let kouzlo sláblo a každým rokem se vzdalovalo dál a dál. Ne všichni jsme imunní, jsou mezi námi i dospěláci, kteří nezapomněli a každý rok se na projevy kouzla těší. Pojďme na procházku a já vám ukážu, o čem mluvím. Hned támhle vpravo je malá holčička, která obdivuje ozdobený stromeček. Za chvíli se stromeček rozsvítí, tak bedlivě pozorujte.

Teď! Stromek se rozsvítil a holčička se zasněně podívala do dáli, spokojený výraz na tváří, viděli jste to? Trocha zlatavého odlesku a její vlasy se na zlomek vteřiny rozevlály, jako kdyby vítr foukal jenom pro ni. A teď! Jak utíká za maminkou a skáče jí do náručí. Ten samý proces teď můžeme sledovat na obličeji maminky. Jako kdyby na chvíli zapomněla, kde je, proč tu je a jenom se dívá do očí dcery, obě na krátkou chvíli uzavřeny do vlastního času a prostoru.

Proč bychom se vůbec měli snažit znovuobjevit kouzlo Vánoc v nás? Protože to je jedno z nejkrásnějších kouzel, která v našem světě existují. Nikdy nejste moc staří na nadšení ze stromečku, dárků nebo jakéhokoli dalšího vánočního elementu. Nejlepšími pomocníky na znovuobjevení kouzla Vánoc jsou děti. Čím menší, tím lepší, jenom by teda měli alespoň trochu mluvit, i když ani to není nezbytně nutné. Nechte se, prosím, nakazit, objevte kouzlo Vánoc a pořádně si ho užijte!


Redakční úpravy provedla Helenia Kukková.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *