* Město moře a železa se loučí *

Po celý měsíc jste četli příběh tajemného města, aniž by byla na začátku zmíněna jeho totožnost. Teď už všichni víme, že jde o město Rokycany. Někteří z Vás si všimli nápověd, důmyslně schovaných téměř v každém drabble. Níže najdete seznam všech nápověd a zajímavostí, které byly v příběhu skryty.

Nápovědy a zmínky o zajímavostech v pořadí, v jakém se objevily v příběhu:

1) Tajemná kulička + mrtvý tvor (dále Tvoreček) – tzv. Rokycanské kuličky, ve kterých je zkamenělina trilobita – v okolí Rokycan bylo velké naleziště. Taktéž první nápověda z názvu celého příběhu, tedy „moře“.

2) Vrba (vrbová dívka) – název města Rokycany je odvozen od nízkých vrb, kterým se říkalo rokytí.

3) Robertsonův pluk – pluk dorazil do Rokycan na konci druhé světové války. Zde se později setkal s rudou armádou.

4) Augustiniánský klášter – nacházel se v Rokycanech a byl založen roku 1362 Karlem IV.

5) Husitští vojáci – dobili město 12. 2. 1421.

6) Popravení velitelé (s rudou jizvou kolem krku) – 14. 12. 1642 došlo na území města Rokycan k decimaci Madlonova pluku. Kromě zastřelení každého desátého vojáka byli všichni důstojníci sťati. Decimace byla provedena za údajné zavinění porážky císařských vojsk v bitvě u Breitenfeldu.

7) Hrad – na přelomu 13. a 14. století byl biskupský dvorec nahrazen biskupským hradem. Ač již hrad dávno neexistuje, jeho základy byly nalezeny  v blízkosti chrámu Panny Marie Sněžné.

8) „Bezruký“ biskup – Rokycany bývaly biskupským městem. Bylo jim však dovoleno vykoupit se z područí biskupa. Lid poté z městského erbu odstranil biskupovy ruce, které byly do té doby položeny nad dvěma branami do města (tzv. Plzeňskou a Pražskou).

9) Odbojář Alois – celým jménem Alois Laub. Ve své dospělosti již v Rokycanech nežil, pouze se zde narodil. Pro potřeby příběhu byl však použit. Na druhou stranu mohl i v dospělosti někdy přijet na návštěvu, kdo ví…

10) Děkanát a tzv. děkanský rybníček – bohužel je tento rybníček již vypuštěný a na jeho místě bylo postaveno parkoviště pro okolní bytovky.

11) Hladomor roku 1771 – zřejmě netřeba dodávat více.

12) Vyhoření města roku 1784 – druhý z požárů, který se prohnal městem.

13) Vyhoření města roku 1813 – třetí a poslední z největších požárů.

14) Josef Wünsch – jak již bylo zmíněno ve stoslůvce, objevitel východního pramene řeky Tigridu. Ač zemřel v Plzni, byl pochován v Rokycanech.

15) Adolf Kraus – právník, mecenáš a již zmiňovaný prezident lóže B’nai B’rith.

16) Měšťanské domy – pamětihodnosti ze 17. – 19. století.

17) Hutě – ve druhé polovině 19. století se Rokycany zaměřují na průmysl – vznikají podniky Bedřichova huť, Hirschovy a Guthovy železárny, městská slévárna a válcovna; první hutě byly v Rokycanech a okolí založeny již kolem roku 1584. Taktéž druhá nápověda z názvu příběhu, tedy „železo“.

18) Vypálení města křesťany – jedná se o rok 1421, kdy plzeňští křesťané vyhnali husitská vojska.

19) Rok 1110 – jedná se o první písemnou zmínku o městě Rokycany v Kosmově kronice. V zápise je popsán příjezd císaře Jindřicha V. do tehdejšího biskupského dvorce v Rokycanech. Zde poté císař rozhodl, že novým českým knížetem se stane Vladislav I.

20) Bicykl značky Tripol Hering – jedná se o původního výrobce. Výroba kol pokračuje v Rokycanech dodnes, ale pod celosvětově známější značkou Favorit.

21) Jan Rokycana – zřejmě nejznámější rodák, který byl 21. 10. 1435 českým sněmem zvolen za arcibiskupa (ačkoliv volba nedosáhla kanonické platnosti).

*

Brány města se teď zavírají, ale kdo ví… Třeba se zase otevřou, a možná dřív, než se nadějeme…

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *