Sedmero umění subsalixkých – Pošesté!

Vrbové lístky jsou jako střípky slov, jako mozaika rozesetá do tisíce kousků. V jejich ševelení můžeme zaslechnout básně skládané samotnou přírodou a zahlédnout podivuhodné obrazy. A přesně to vás dnes čeká.

Zahrajte si na hlas přírody a potěšte vrbu svým básnickým uměním, ale ne ledajakým. Zvolte si jednu z níže nabízených možností.

1) báseň o minimálně 14 verších dle určitého vámi zvoleného rýmového schématu
V této básni můžete zvolit jakýkoliv rozpoznatelný druh rýmování, od těch tradičních (rým sdružený, střídavý, obkročný, přerývaný) přes složitější básnická schémata až po rýmovou strukturu vámi vymyšlenou. Vaše báseň nechť má minimálně 14 veršů a maximum v rozumné délce (cca 30 veršů), aby naši vrbu nepřiměla k předčasnému zimnímu spánku.

2) sonet (písnička, znělka)
Tento druh básně má přesně 14 veršů. My se inspirujeme tzv. shakespearovským sonetem, který je dělen na tři čtyřverší a závěrečné dvojverší, rýmové schéma tak vypadá takto:
a-b-a-b
c-d-c-d
e-f-e-f
g-g

V dvojverší tradičně nastává zvrat předchozího děje, my se však budeme držet především rýmové struktury a jemnější detaily skládání sonetů ponecháme větru. Forma i délka básně je zde pevně daná, vaším úkolem je dát formě patřičný obsah a hloubku.

3) 4 tříveršová haiku
Haiku se skládá ze 17 slabik rozdělených do tří veršů po 5, 7 a 5 slabikách. Bývá v něm zachycen nějaký moment, nálada, pocit, přírodní obraz, určité roční období, jedinečnost okamžiku, života a jeho překvapivých darů. Pro lepší pochopení si ukažme příklad:
„Vrbové proutky (5 slabik)
se uklánějí větru, (7 slabik)
jenž tančí v mracích.“ (5 slabik)
Vyjděte si k vrbě, nasávejte atmosféru, objevte v přírodě něco jedinečného a zkuste to sepsat do malého básnického obrazu. Celkem stvořte čtyři různá haiku, tj. dvanáct veršů celkem.

• Své příspěvky s vyznačeným číslem zvolené možnosti posílejte skrze brigádu Sub Salix – ano, ke všemu získáte i odměnu podle stanovených norem, tudíž škodný nebude nikdo z vás.
• Soutěžní příspěvek nezapomeňte označit jako „Sedmero umění subsalixkých“.
• Toto kolo posílejte do půlnoci 19. 10. 2014.

Zítra na vás čeká již sedmé, poslední kolo této soutěže. Přejeme mnoho sil a inspirace!

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *