Velká cirkusová loupež

Do Květinkova přijel cirkus. V maringotkách tažených cirkusovými koňmi, doprovázený řvaním tygrů, přijel známý cirkus Jojo. Ve městečku nikdy cirkus nebyl, proto se všichni seběhli, aby se na něj podívali a třeba i pomohli stavět. Kouzelník Montano dokonce uspořádal "prohlídku cirkusu" – prováděl návštěvníky jednotlivými klecemi, ukazoval jim různobarevné maringotky. Po několika hodinách se konečně zdařilo.

Tyče se vyzdvihly do vzduchu, napnuly se plachty, na náměstí se objevil červenomodrý cirkusový stan. Ještě rozestavět upoutávky, nachystat vstupenky a cirkusové suvenýry jako například minimodel cirkusového stanu, figurky zvířat a lidí vystupujících v cirkuse, nebo vlaječky s logem Jojo. Hned na první představení přišli skoro všichni obyvatelé městečka, proto ředitel rozhodl, že zůstanou v Květinkově několik dnů, aby si cirkusu užili všichni a nemuseli se mačkat.

Hned den poté se však stala zvláštní věc. Klaunovi Bábulovi někdo ukradl vejce, s kterými žongloval. Když to pověděl řediteli, ten se na něho rozzlobil, protože si myslel, že je klaun ztratil, ale taky proto, že vejce v té době velice zdražila, jedno stálo dvacet korun; nicméně dal mu nové, co měl dělat. Když se však další den opakovalo to samé, rozhodl, že si je klaun bude kupovat sám. Bábula byl nešťastný. Poněvadž mu vejce třetí den zmizela zase, umínil si, že té záhadě přijde na kloub. Následující noc si na zloděje počíhal, ale protože byl ospalý, po chvilce usnul jako zabitý. Usoudil, že na to sám nestačí, proto vyhrabal všechny zbylé úspory a povolal do akce soukromého detektiva Twiggyho. Twiggy znalecky obhlédl terén a ujistil klauna, že to je naprosto banální případ a další noc už se to jistě nebude opakovat, protože on, soukromý detektiv Twiggy, to vyřeší! Schoval se pod klaunovu postel a čekal.

Jaké však bylo jeho překvapení, když ten, koho vítězoslavně chytil za ruku byl majitel věhlasné restaurace pan Palačinka, který se teď na detektiva jen zkroušeně díval.
"Smím vědět, proč tady klaunovi již popáté kradete vejce? Zvláště teď, když tolik zdražila!" otázal se přísně.
"To je právě to," přiznal pan Palačinka. "Naše restaurace je skoro na mizině a my si nemůžeme dovolit kupovat tak drahá vejce."
"A na klauna jste nepomyslel? Jaké on s tím bude mít problémy? A proč jsou ta vejce vůbec tak strašně předražená?!"
"To právě nikdo neví," řekl smutně pan Palačinka. "Říká se ale, že majitelce farmy paní Slepičkové někdo krade nosné slepice." Detektivovi se z toho zatočila hlava.
"Začíná se nám to pěkně zamotávat," řekl, nastartoval svoji starou škodovku a už si to namířil rovnou za nosem na Malý kopec k paní Slepičkové.

Paní Slepičková ho přivítala s velkou radostí, ale když se dozvěděla, za jakou věcí přichází, hned zase posmutněla.
"Vždyť já vám ani nebudu mít čím zaplatit. Už měsíc mi někdo krade vajíčka."
"Právě proto tady jsem!" poskočil Twiggy a vypjal hruď. "Abych to vyšetřil! A platit mi nemusíte, udělám to pro vás rád."
Paní Slepičková si utřela slzy do zástěry a už vedla detektiva ke kurníku. "Zamykám je, ale vůbec to nepomáhá. Zloděj vždycky zámek vypáčí, ačkoliv jsem ho několikrát měnila."
"Hm, to je zajímavé," zamyslel se Twiggy a vytáhl z kapsy lupu, aby zámek důkladně prozkoumal. Chvíli chodil sem a tam, přemýšlel a pak dostal nápad.
"Natřeme dvířka sazemi. Ráno svoláme celý Květinkov a zloděje lehce poznáme."

Twiggy celou noc nespal. Hned po rozbřesku všechny vzbudil a oznámil jim, v jaké se ocitli situaci.
"…a proto všechny prosím, aby ve vlastním zájmu ukázali dlaně."
Jeden po druhém lidé váhavě obrátili ruce. Jako poslední ukázala dlaně slečna Julie a všichni si na ni začali ukazovat. Měla je celé černé.
"A máme to." Pronesl Twiggy. "Slečno, proč jste kradla paní Slepičkové slepice?"
"Chtěla jsem pomoct klaunovi," špitla a sklopila řasy.
"Klaunovi?" podivil se detektiv.
"Mně?" ještě více se divil klaun.
"Ano, klaunovi. Věděla jsem, že se mu ztrácí vejce a proto jsem mu chtěla nějaké opatřit. Jenomže ty slepice vůbec nenesly, tak jsem je vždycky snědla."
"To proto, že jste je špatně krmila!" vyhrkla paní Slepičková rozzlobeně. "Moje slepice nesou jedině, když jim dáváte jablečná jadérka, a taky musíte-"
"Moment, moment," uklidňoval ji Twiggy "něco mi tady nehraje. Jeden totiž musel začít. Slečna Julie říká, že chtěla pomoci klaunovi, ale tomu pan Palačinka bral vejce proto, že byla příliš drahá. Ale my víme, že vejce zdražila, poněvadž Julie kradla paní Slepičkové slepice. Tak a to mi vysvětlí kdo?"
"Ale od toho jste tady snad vy, nebo ne?" podivil se ředitel cirkusu.
"Ano, ale vysvětlovat mi to bude někdo jiný a já vím kdo."
VÍTE, KDO ZAČAL KRÁST A TEĎ LŽE?

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *