Kapitola IV. – První volby

Jednoho dne zrána byla nějaká podivná nálada a došlo to tak daleko, že lidé chtěli založit vesnickou radu, vybrat opevnění a začít obchodovat s ostatními vesnicemi.

Minimálně s dvěma z těchto požadavků jsem souhlasil, a tak se konaly historicky první volby do městské rady. Obsadit ji mělo hned devět lidí. Každý v radě měl zastávat nějakou funkci. Mezi těmito funkcemi byl starosta, soudce, hlavní strážce, mistr obchodník a další. Volba byla jednoduchá, každý dal na nějakou funkci svůj tip. Kdo měl nejvíce hlasů, měl se ujmout své nové funkce. Podmínkou zůstávalo, že všichni členové rady musí plnit i obvyklé povinnosti stejně jako kdokoliv jiný.

Historicky první funkce starosty byla udělena mně. Dalo se to i očekávat, protože já jsem se zasloužil o přísun zásob, i když ne vždy nejčestnějším způsobem.

Funkci soudce dostal Trevor, který byl v tomto ohledu zběhlý a dokázal vždy najít pravdu, byť byla ostatním skryta.

Další funkci hlavního strážce dostal Grim, zdatný bojovník, který kdysi sloužil u královských vojsk jako výcvikový instruktor a vyučoval šermu, střelbě z luku a sám dokázal vyrábět obléhací stroje jako beranidla, katapulty nebo dalekonosné praky.

Funkce obchodního mistra připadla Livian, která několik dní již plnila funkci prodavačky. A protože byla milá a dokázala se dohodnout tak, že byly obě strany spokojeny, byla to právě ona, kdo usedl na toto místo.

Funkci mistra tesaře obsadil Trimus, který dokázal výborně vyřezávat a uměl kácet stromy rychleji než kdokoli jiný. Měl obrovskou sílu a i díky ní se dostal do vesnické rady.

Funkci vojenského vůdce dostal Livius, který byl dříve důstojníkem v královské armádě, a jeho úkolem bylo dohlížet na to, aby všichni vesničané byli připraveni k boji. Společně s Grimem je cvičili a prověřovali.

Další funkcí byla funkce pokladníka, kterou dostala Angela. Tato funkce obnášela to, že každý den musela připravovat pracovní rozvrh pro 59 lidí a vypisovat, kolik kdo za svojí práci dostane. Navíc musela hlídat, aby se vesnická pokladna nedostala moc blízko k nule.

Mistr zemědělec byla funkce předposlední a dostala ji Katherine. Funkce obnášela dohlížení nad úrodou, správné sčítání, zajištění financí a obdobné nepříjemnosti. Ale Katherine ji zvládne určitě dobře.

Poslední funkcí byla funkce Mistra lovu, kterou překvapivě dostala Verona, která se spíše starala jen o lov ryb, ale zase jich dokázala chytit víc, než kdokoliv jiný, měla jakýsi šestý smysl, který jí dokázal říct, kde ty ryby jsou.

Celá rada měla schůzovat vždy v neděli, kdy měli všichni volno. Hned prvním úkolem bylo vyřešit opevnění. Po dlouhých debatách se nakonec dohodlo, že budou zřízena nová povolání stavitelů, kteří měli za úkol postavit kamenné opevnění kolem celé vesnice. Bránu pak měli obstarat řemeslníci pracující jako tesaři. Tento úkol byl jedním z prvních velkých rozhodnutí.

Redakční úpray provedla Janel Weil.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *