Již není cesty zpět

Byla už skoro půlnoc a on tam venku stál a pořád pozoroval měsíc. Tu noc byl úplněk a ta zářívá koule svítila velmi jasně. Naslouchal vzdálenému vytí vlkodlaků a vnímal i pláč dítěte. Kdesi zaprskala kočka a v tu chvíli začala na hodinách kostela odbíjet půlnoc. S trhnutím se prudce otočil, zadíval se na štěrkovou cestu a svižně vykročil. Široko daleko nebyla jediná noha, alespoň to tak vypadalo. Po chvíli chůze došel ke staré polorozbořené vysoké zdi.

„Perimerto,“ zamumlal potichu a připravenou hůlkou opsal ve vzduchu jakýsi složitý obrazec. Zeď se začala zdánlivě kymácet, až se v ní objevil úzký otvor a on vkročil, pochechtávajíc se, neboť si právě vzpomněl na zeď do Příčné ulice. Úsměv mu ale stekl stejně rychle, jako se objevil. Pak to uviděl.


Mrtvý chrám. Vysokou majestátní stavbu s mnoha menšími věžičkami, tmavými okeními skly a tak obrovskou vstupní branou, že by jí bez potíží prošel obr. Kolem chrámu se vznášel lehounký namodralý opar, který se ztrácel přesně v místech, kde se už objevovaly první hroby rozsáhlého hřbitova, jenž se táhl až na vzdálené vysoké kopce na severní straně.

Zavřel oči a naslouchal šumu kolem. To mrtví si mezi sebou povídají, pomyslel si a po zádech mu řpeběhl mráz. V tu chvíli se zvedl prudký vítr a on otevřel oči a vykročil k mosazným dveřím. Před modravým oparem na okamžik zaváhal, ale přesto nezastavil a odvážně se do něj ponořil. Měl pocit, jako kdyby ho někdo strefil Kontrolovací kletbou. Cítil, že ta věc ho naplňuje, že je v každičké částečce jeho těla. A pak to ustalo a on byl na druhé straně, přímo přede dveřmi do chrámu. Otočil se a zadíval se skrze opar „ven“, avšak jako by tam vůbec nic nebylo, viděl jen hlubokou temnotu. Se vstupujícím strachem odvrátil zrak a dotkl se brány před sebou. Znovu měl ten šílený podřízený pocit. Dveře se skřípavě otevřely a on se pokusil spatřit něco uvnitř. Avšak tma byla tak neústupná, že neviděl nic jiného než ji. Naposledy se obrátil a doufajíc, že se něco změnilo, podíval se skrze modrý opar.

„Už není cesty zpět, Gartradie,“ zaduněl mu nad hlavou ledový hlas. S leknutím se obrátil směrem ke vchodu do chrámu a sledoval, jak se stavba začíná probouzet. Uvnitř se rozsvěcela modrá světla, která ozářila širokou uličku mezi mosaznými lavicemi. Věděl, že musí vykročit. Pomalu se rozešel a po pár krocích se ocitl v chrámu. Dveře za ním se s prásknutím zavřely. Ano, již není cesty zpět. Pokračoval dále uličkou a šokovaně zjišťoval, že v těch lavicích po stranách sedí šedavé stíny postav. Jsou mrtví, jsou určitě mrtví, zoufale se mu honilo hlavou. Všechny ty postavy se po něm otáčely když procházel, ale on nebyl s to vidět některé z nich do obličeje. Začínalo to být stále horší.

Konečně došel až na konec uličky a stanul před železným oltářem, na kterém ležela tlustá otevřená kniha. Cítil na zádech upřené pohledy stínů. Přistoupil ke knize a zadíval se na obsah otevřené části.

Ty, kdož přicházíš ze světa živoucích,

kdož chceš zajemství smrti objevit,

jsi téměř na konci své cesty,

pamatuj tedy na pár věcí.

Již není cesty zpět,

to si uvědom hned.

Cos udělal je dáno,

teď už není ti přáno.

Promluv k těm sedícím za sebou,

tou řečí tobě jen libou,

však pozor dej na výběr slov,

neb oni neznají milost.

Vyčkej pak na jejich reakci,

budeli kladná, jsi vedoucí,

zodpoví otázku každičkou,

jako by byli matičkou.

Pokud však rozzlobíš jejich svět,

na útěk dej se rychle, hned!

Jinak si hledej místo své,

v jedné lavici mosazné.

Gartradius si celý text přečetl dvakrát a přesto, že už byl hotov, stále zíral prázdným pohledem do knihy. Proslov k mrtvým? Takový, aby se jim líbil? Jak má u Merlina vědět, co mrtvé rozčílí a co ne? Zamyslel se a pak se znenadání otočil.

„Již není cesty zpět,

stane se tak co nevidět.

Já přicházím v míru a pokoji,

člověk, který se nebojí.

Dnes nepřidám se k vám,

co víc, nebude jediný šrám.

Dnes není ještě ten den,

kdy stanu se pro živé neviděn.

Mám na vás jenom dva dotazy,

mrtvý mi odpoví, či podrazí?

Nechť verdikt váš je vynesen,

a můj osud tím zpečetěn.“

Domluvil a byl naprosto klidný. Čím to? Nevěřícně si v mysli přehrával ten náhlý pocit odvahy a přejížděl očima po mosazných lavicích. Znenadání se počal cítit lehce a klidně. Dokonce se do něj vloudil pocit spokojenosti. Pak s emu nohy samy od sebe rozešly uličkou a zastavily se v třetí řadě. Rozhlédl se. Třetí řada byla na obou stranách prázdná, co to? Přišel blíže k levé lavici a posadil se. Vzpomněl si, jak sedával v kostele když byl malý. A pak už s emu to z hlavy vytratilo, už nic necítil, ani chlad, ani strach. Udělal si pohodlí a zadíval se směrem k železnému oltáři stejně jako ostatní stíny.

Larrie Larstonová

Literární seminář 1.C

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *