Šesté okénko: Hygge

Možná už jste tohle podivné slovo někdy slyšeli. Možná už máte toho prosince tak akorát dost, a to vlastně teprve začal. Dnešní adventní okénko Vám možná poradí, co s tím. Přečtěte si, jaké poselství Vám dnes přináší vrba spolu s Any a Dawsonkou

Mávnout hůlkou pro dokreslení atmosféry…

*

Hygge.

Nebojte, není to pozdrav v novém jazyce, který si Dawsonka zrovna vymyslela. Je to teď docela trendy a kůl, nicméně zkusme se oprostit od toho, co teď u mudlů letí. Hygge je můj plán, jak přežít celý prosinec. A já nechci konec tohoto roku jen přežít, chci si ho i užít. Pomalu upíjím zelený jasmínový čaj, zachumlaná pod dekou, dívám se na tlumené světlo svíček a poslouchám hudbu piana v pozadí. Představuji si, že tak nějak si asi připadají slavné šéfredaktorky světových magazínů, když píší editorialy.

Hygge pochází ze skandinávských zemí a přetváří každodenní povinnosti na něco kouzelného, jednoduchého, poskytuje možnost vypnout, načerpat síly. V předvánočním čase je velmi snadné podlehnout stresu, který vše obklopuje a ničí celou podstatu Vánoc. Nenechte se strhnout, jděte proti proudu. Vytvořte si svůj koutek, kam se budete moci každý den schovat s čajem, kávou či čokoládou. Natáhněte si pletené ponožky, zachumlejte se pod deku, zapalte si svíčku a přečtete si něco hezkého, třeba tady Pod vrbou.

Najděte si maličkosti, kterými si ozvláštníte každý den. Dawsonka si moc ráda kupuje bláznivé vánoční svetry a mikiny a pak to tahá všude. I na nákupy. Vkročit do mudlovského obchodního centra v předvánočním čase se rovná stezce odvahy. Ale vy na to máte! Vyhněte se spěchajícím davům, během čekání ve frontě místo netrpělivého přešlapování obdivujte vánoční dekoraci. Zkuste se někdy usmát na paní prodavačky a pány prodavače, popřejte jim hezký den, právě jste možná první zákazník po několika hodinách, kdo na ně nebyl protivný. A nezapomeňte se odměnit. Teplý nápoj vlastního výběru vás jistě zahřeje, až budete potřebovat zmizet někam ven od všech těch světel a davů. Nebo něco dobrého na zub. Zasloužíte si to!

Kupte si něco pro sebe, však nikdo neříká, že musíte nakupovat jenom pro ostatní. Jen bych podotkla, že je potřeba pro ostatní koupit alespoň něco. Nedávno mi vyprávěla jedna nejmenovaná bývalá slečna kolejní Nebelvíru, že šla pro dárky a koupila si tři knihy a nějaké oblečení, pro ostatní nic. To každoročně prosazuje Dawsonka, ale pořád je tu ještě Any, takže má Dawsonka obvykle smůlu.

Hlavně nezapomeňte, že nehledě na to, jak hektický či šílený či naprd se zdá den býti, večer si můžete zalézt do svého koutku a odpočívat. Přejeme vám s Dawsonkou, ať si ten předvánoční čas co nejvíc užijete.

Hygge.


Redakční úpravy provedla Helenia Kukková.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *