* Podzimní rovnodennost *

Mabon. Podzimní rovnodennost. Svátek tkalců. Období, kdy začíná podzim a kdy je den stejně dlouhý jako noc. Harmonie mezi starým a novým, mezi vnitřním a vnějším. Rovnováha v přírodě…

Nastává čas druhé sklizně, takže za ni poděkujeme a oslavujeme požehnání a dary, kterých se nám dostalo. Je čas sklidit vše, co jsme zaseli. Ona světlá polovina roku právě končí a začíná čas temnější, kdy slunce ubírá na síle, příroda zpomaluje, uklidní se a začíná sbírat síly na další etapu. I my máme čas na klid, rozjímání a rituály. Čas vhledu do vlastního nitra, čas bilancování nad odvedenou prací, čas meditací, vyrábění amuletů a talismanů, míchání bylinek. Výborný čas pro ukončení starých projektů a plánů a pro zasévání semínek nové budoucnosti. Každý den můžeme jako tkalci vlastního osudu splétat svá přání a sny.

Podle čarodějné tradice je Bohyně stále na světě a starý Bůh slunce se vrací z podsvětí, aby mohl svou Bohyni ještě spatřit a obejmout. Oslavujeme bytosti přírody, Zeleného muže, skřítky a víly. Můžeme jim přinést dary v podobě jablek, ořechů, medu, květin a přidat šalvěj, jež přináší moudrost, zdraví a bohatství.

Jedním ze symbolů Mabonu je Roh hojnosti, protože Bohyně je v tento den prý nejštědřejší. Je to čas rituálů vděčnosti za to, co máme, a také hojnosti a blahobytu. K rituálům používáme zelené, žluté nebo zlaté svíce, zelené kameny, mince, zelené nebo žluté stuhy. Je to rovněž čas pro úklid domova, aby vše staré, co už nám neslouží, opustilo náš život a byl prostor pro blahobyt a vše nové, co má přijít. 

Je tu další ze svátků prastarého Kola roku a s ním i literární tvorba, kterou mu věnovali odvážní pisálci z hradních zdí. Je mi ctí Vám představit vybraná drabbles, básně a povídky o podzimní rovnodennosti!

Příjemné počtení přeje
Helenia Kukková

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *