Čtyři draci

Vzdušná povídka do letní soutěže Vrba ve víru živlů.

Kdysi dávno, když byl čas ještě mladý a vzduch byl čistý jako křišťál, se nebe táhlo přes celý svět. Tenkrát bylo na zemi jen velké Východní moře. A draci. Draci, kteří se vzájemně honili vzduchem. Čím víc byl vzduch čistý, tím lépe se jim létalo. Nejvýznamnější byli čtyři.

Červený drak, který miloval a ochraňoval vodu. Žlutý drak zase miloval zemi. Perleťový drak, kterému z plic stoupal silný proud kouře. Černý drak, který létal hbitě jako kolibřík, se staral o vzduch. Všichni čtyři žili ve vzájemné harmonii a skvěle se doplňovali. Bohužel to netrvalo věčně.

Všichni se pohádali o tom, kdo zranil dračí mládě. Byl to zlý císař a neměl rád černého draka. Proto on mladě poranil a stopy narafičil na něj. Ostatní tři draci černému nevěřili s ten se hluboce urazil, protože mu jeho bratři nevěřili. Odletěl a už se nevrátil. Abych nezapomněla, černý drak se jmenoval Lin. Žlutý zase Patriam. Červený nesl jméno Aqua a perleťový Ignis. Až na toho černého se jmenovali po svém živlu. Brzy všichni poznali, že jsou na Linovi závislí oni i lidé, ale to už bylo pozdě. Pořád si mysleli, že on poranil mladě, ale pořád nevěděli z jakého důvodu.

Jak léta plynula, kvalita vzduchu se horšila. Létali teď mnohem pomaleji a na honičky nemohli ani pomýšlet. Uplynul další rok a lidé začali hynout. Už se na to nedalo dívat. Císař si jen liboval. Lidé se teď k němu neustále modlili a přinášeli dary, ale on toho využíval. Využíval jejich důvěru a bezmocnost.

Jednoho dne, kdy byl vzduch obzvlášť dusivý a horký, se u draků, kteří pomalu pluli vzduchem, zjevila nymfa jménem Xing Jing. Věděla moc dobře, že mládě zranil zlý císař a drakům vše prozradila. Draci velice litovali toho, že svému bratru nevěřili a rozletěli se mu omluvit. Lin žil na ostrůvku uprostřed Východního moře. Omluvili se mu a on jejich omluvu přijal. Jakmile přeletěli moře, vzduch se pročistil a byl zase čistý jako křišťál a vše bylo tak, jak má být.

A abych nezapomněla. Císaře za ten čin sesadili a potrestali. Stal se z něj obyčejný smrtelník.


Redakční úpravy provedla Helenia Kukková.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *