Legenda o ohnivém chlapci

Ohnivá povídka do letní soutěže Vrba ve víru živlů.

V dálce hořelo. Někdo stoupající oblaka dýmu považoval za běžný požár způsobený příšerným suchem, jiní s důvěrou v báchorky hádali, že se draci vrátili, a ti nejtroufalejší nad pintou piva vtipkovali, že vzplanula královská toaleta.

Ani jedna z těchto skupin neměla pravdu. Tam v dáli, až za Nejstarším lesem, nejmladší syn vesnického statkáře se střetl s několika vojáky královské armády. Ať už šlo o omyl, nebo jen o dětský nevinný vtípek, semlela se potyčka. Tři dospělí a ozbrojení muži proti jednomu malému děcku. Dopadlo to nepřekvapivě. Smrt dítěte však nebyla způsobena mečem nebo snad rukou okolo krku… Oheň, který chlapec narychlo zažehl a který mu měl přivolat pomoc, se stal jeho zkázou. Dlouho se krajinou ozýval táhlý křik, nikdo však nepřiběhl. Brzy na místě zůstaly jen stopy ozbrojených vojáků a jejich koní a drobné mrtvé tělíčko. Jen oči jako by stále žily, černé jako noc, s energickou jiskrou.

Vzniklo hodně pověr. Některé říkaly, že se v noci táhne na míle daleko dětský pláč, jiné mluvily o neznámých stopách ve vesnici, kde chlapec žil. Zda je některá pravdivá? Kdo ví, každý si věří tomu, čemu chce.

O několik dekád později, stejně jako v ostatních zemích roky předtím, vypukla občanská válka. Lidé z vesnic a menších měst se vzbouřili proti současnému králi, jeho diktátorskému postoji a přístupu k lidem z chudších rodin. Boje netrvaly nikdy příliš dlouho. Vesničané bez pořádné výzbroje umírali velmi brzy. Královská armáda se radovala a válku považovala za vyhranou.

Na místě, kde se před tolika lety stala ona tragédie, vypukl požár. Nikdo si jej nevšiml, protože zrovna probíhaly boje. V něm bojoval i otec toho nešťastného dítěte, společně s jeho staršími bratry. Oheň však nevzplanul kvůli suchu nebo snad z příchodu draků, ale proto, aby pomohl správné věci. Aby očistil svět, zničil to špatné a to dobré osvobodil. Plameny se zhmotnily do podoby malého chlapce s jiskrnýma očima, který v ruce třímal tenký černý meč. Plameny se zvětšovaly a zvětšovaly a nabíraly na síle. Jazyky putovaly po trávě a nemilosrdně ničily květiny, drobné kameny nebo zvířata, která nestihla včas utéct. Oheň s chlapcem v čele se dostal až ke královské armádě… Z vojáků s brněním, ostrými meči a silnými slovy brzy zbyl jen prach. Chlapec se otočil dokola, věnoval úsměv svému překvapenému otci a zmizel stejně tak nečekaně, jako se objevil.

Vždy, když panuje nějaká válka, lidé zakládají ohně s přesvědčením a vírou, že je stejně jako tenkrát svého otce zachrání ohnivý chlapec. Ale ten už se nikdy neobjevil. Jen ten táhlý dětský křik se prý ozývá dál…


Redakční úpravy provedla Nerys Heliabel Ghostfieldová.

Odeslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *